Onze nieuwsbrief 't Troontje

Klik >>hier<< om het laatste Troontje te downloaden in PDF formaat.

Verantwoordelijke uitgever:
Begeleiding GVT De Troon, Sassenhout 43 te 2290 Vorselaar.Jaargang 10 - maart 2016


Voorwoord

Ondertussen zijn we al even bezig in het mooie jaar 2016. De eerste zonnestralen dienen zich aan, hopelijk een voorbode van een leuke lente en zomer. 2016 is niet zover af van 2020, het jaar dat minister Jo Van Deurzen zijn grote plannen voor onze sector klaar wil hebben. De zorgvragers zullen dan een rugzakje met centen in handen hebben en zelf kunnen kiezen welke zorg en hulp ze willen inkopen. Momenteel zijn we ons op de Troon daar volop aan het voorbereiden.

Aanpassingen die we stap voor stap willen aanpakken, vaak samen met de bewoners en hun netwerk, en die de werking en het aanbod alleen maar ten goede zullen komen. Onze bewoners en zorgvragers verblijven graag op de Troon en de Troon zal nog meer een plaats worden waar mensen die er wonen, mensen uit het dorp, bezoekers, buren en nog zoveel meer mensen graag zullen vertoeven. Spijtig genoeg hebben we ook afscheid moeten nemen van onze goede buren (die allen een nieuwe thuis hebben gevonden) uit het klooster. Onze bewoners waren er jaren kind aan huis en konden ook genieten van de goede zorgen en diensten die er georganiseerd werden. Nu het klooster leegstaat, biedt dit kansen om van de Troon een plaats te maken waar er meer ruimte komt om bewoners en mensen die er vraag naar hebben te activeren en onze dienstverlening te optimaliseren. We zullen de zorgen die we onze mensen geven ook kunnen aanbieden aan mensen die liever in de thuissituatie blijven wonen of die graag hun weg zoeken in het zelfstandig wonen. We willen met iedere aanvrager op pad gaan en een zorgplan op maat aanbieden.

Ondertussen is het dus wachten op de warmere maanden en er staat heel wat op het programma om naar uit te kijken. Zo verwachten we jullie allemaal op 20 april op onze pannenkoekendag. Die dag is er ook een mogelijkheid om een rondleiding te krijgen op het domein en proberen we al jullie vragen te beantwoorden. Verder zal er veel gezweet worden, want we willen starten met een heus tuinproject, dit in de tuin van het voormalige klooster.

De fietsen worden terug van stal gehaald, voor een gewoon tochtje, een bezoekje aan vrienden of familie, een terrasje of een heuse fietsdaguitstap. En zoals altijd zal het genieten zijn van het aanbod dat de Troon, Vorselaar en verre omgeving ons te bieden heeft.

Tot slot nog een oproep vanuit de dagbesteding: heb je nog een leuk gezelschapsspel staan dat zich al jaren verveelt in de kast, op de Troon kunnen we het gerust een 2de leven geven. En mocht je het gaan missen, je mag het altijd eens komen meespelen!

Tot binnenkort?De Troon - Het leven zoals het is

Een interview door Daisy Van Herle aan Sonja Meir:

Sonja is een vrouw die sinds september in de Troon is komen wonen. Tijd dus om haar aan jullie voor te stellen en meer van haar te weten te komen.

- Dag Sonja, waar ben jij geboren?
Ik ben geboren in Herentals.

- Hoe oud ben je?
Ik ben nu 49 jaar en ik ben geboren op 8 september 1966.

- Welke hobby´s heb je allemaal?
Ik typ graag op mijn typmachine. Ik typ dan meestal de tekst uit boekjes over, dit zijn vooral romannetjes. Verder brei ik sjaals voor de arme landen en kleur ik heel veel. Dit zijn zowat mijn hobby´s.

- Woon je hier graag?
Ja, ik ben blij dat ik nu hier woon en niet meer in Sint-Antonius. Ik heb hier al veel vrienden en Vorselaar is een mooi dorp. Enkel jammer dat het zo ver weg is van Zoersel, want nu kan ik er niet meer alleen naar toe gaan om mijn andere vrienden te bezoeken.

- Waar heb je gewoond voor je naar hier kwam?
Ik woonde in de psychiatrie in Zoersel, afdeling De Vliet. Dan heb ik nog in Turnhout gewoond onder de vorm van begeleid wonen en in de Berken in Vosselaar heb ik ook enige tijd verbleven. Maar hier in de Troon ga ik voor altijd blijven wonen en daar ben ik blij om.

- Heb je nog broers of zussen?
Ja ik heb nog een tweelingzus, wij zijn een eeneiige tweeling.

- Ga je graag op reis en naar waar?
Sonja knikt enthousiast. "Ja, ik ga graag naar de zee! Eender de welke. Naar de Belgische, Nederlandse of Spaanse kust, het maakt me allemaal niet uit! Daar heb ik veel frisse lucht en dat is goed voor mijn longen."

- Waar ben je goed in?
Ik kan goed lezen. Ik lees vaak doktersromans en detective verhalen. Ik heb wel twee schuiven vol met romannetjes. Als Daisy wil dan mag ze er gerust eentje lezen. (En ook Daisy is vanaf heden aan het lezen geslagen).

- Zie je graag dieren?
Ja, heel graag! Ik zie graag honden en poezen. Vroeger hebben we ook poezen gehad, echte schatjes! Minou is jammer genoeg weggelopen en Rosita is van ouderdom gestorven.

- Welke klusjes in de Troon vind je niet leuk, en welke doe je wel graag?
Ik doe niet graag de afwas en koken is ook niet mijn ding. De tafels afruimen doe ik wel graag.

Daisy: "Dankjewel Sonja voor het interview! Ik ben blij dat je mijn vriendin bent en ik vind het jammer dat we niet samen op vakantie zijn kunnen gaan, naar zee met het Rode Kruis."

Sonja MeirBewonersnieuws

- Daisy:
Zij is met het Rode Kruis op vakantie geweest naar Middelkerke. Dit doet ze graag, dan is ze eens even weg van de troon.

- Maria:
De heerlijk warme sjaals en mutsen die Maria maakt voor moeders voor moeders zijn al goed van pas gekomen. Maria kan naast breien ook nog heel goed koken, dit bewijst ze op de kookdagen in het buurthuis.

- Rita:
Is een grote hulp in het gemeentehuis van Vorselaar. Dankzij haar zitten ze daar niet met een papier overschot.

- Liliane Mees:
Is naar een optreden van Dana Winner geweest in de Werft in Geel. Hier heeft ze uit volle borst kunnen meezingen.

- Magda:
Zij was vorige maand jarig, dit heeft ze goed gevierd met haar familie en de bewoners.

- Frieda:
Haar kunnen we altijd blij maken met een heerlijk tasje koffie of een verwenmomentje.

- Jeanne:
Woont graag in de troon en supportert elk weekend voor Westerlo in de hoop dat ze in 1ste klasse kunnen blijven.

- Paola:
Is op vakantie geweest met het Rode Kruis. Dat was heel leuk want ze heeft de zee gezien, naar de markt geweest en een mooi knuffelhondje gekocht. Verder probeert ze elke dag wat toertjes te wandelen rond De Troon, maar nog liever rust ze uit op het bankje in de zon.

- Louisa:
Is samen met Karolien op bedevaart geweest bij Herman Wijns, daarna zijn ze samen met Maria en Staf gezellig op restaurant gaan eten.

- Peggy:
Is volop bezig met gordijntjes te maken voor het tuinhuisje. Het worden witte gordijntjes met roze hondjes. We zijn benieuwd naar het eindresultaat.

- Georgette:
Zij gaat er geregeld op uit om iets te gaan drinken en te eten.

- Lutgard:
Lutgard gaat zeer graag zwemmen, dit doet ze op dinsdag. Maar ook houdt ze van de activiteiten die in De Troon georganiseerd worden. Ze probeert met veel dingen mee te doen, maar het liefst van al gaat ze toch fietsen want dat is haar lust en leven.

- Erik:
Hij gaat graag met de fiets naar het Molenhof om daar een cola te drinken.

- Tanja:
Gaat binnenkort een weekendje logeren bij haar vriendin Leen. Tanja kijkt hier naar uit. Samen maken ze steeds veel plezier en beide spelen ze graag toneel.

- Sonja:
Zij is een nieuwe bewoonster, en woont vanaf 10 september in De Troon. Ze gaat graag mee naar de markt op vrijdag. Meer over Sonja kunt u lezen in het interview.

- Christel:
Heeft zich helemaal kunnen ontspannen in de welness van het Gielsbos. Christel is in de breiclub gegaan. Ze vindt dit zeer leuk.

- Sidonie:
Uno spelen, krant lezen, frikadellen rollen, tasje koffie drinken, tv kijken. Met andere woorden gewoon genieten van haar rustige oude dag.

- Marc:
Is gaan supporteren voor Wout van Aert op de veldcross in Oostmalle. Linedance is ook n van zijn favoriete bezigheden, hij mist bijna geen enkele les.

- Liliane van Sumsen:
Liliane heeft ons weer verwend met heerlijke bonensoep en zelf gerolde balletjes er in.

- Louis:
Louis vind je vaak terug in "het knabbeltje" in Vorselaar. Hier komt hij graag een koffietje drinken. Ook is hij een hevige voetbalsupporter.

- Wiske:
Genieten van een goed boek, muziek luisteren en kleurplaten inkleuren zijn Wiske haar hobby´s.Terugblik verleden

Wat hebben onze bewoners de voorbije maanden allemaal uitgespookt?
Hieronder een korte opsomming van activiteiten waaraan zij hebben deelgenomen.

31 december: samen aftellen naar het nieuwe jaar:

3, 2, 1, GELUKKIG NIEUWJAAR!
Zij die konden wakker blijven hebben elkaar uitgebreid de beste wensen toegewenst. Zij die al onder de wol lagen hebben de volgende ochtend 3 dikke smakkerds gekregen.
Onze bewoners wensen iedereen een spetterend nieuw jaar vol met positieve dingen!

De 3-Koningenreceptie:

Familie en vrienden ontvangen, lekkere hapjes en snacks ter beschikking, live-Dj´s, de cross op groot scherm en zoveel meer! Onze bewoners en het personeel hebben ook dit jaar weer voor een top receptie gezorgd! En dankzij jullie was deze meer dan geslaagd!

Verloren/gewonnen brood bakken op maandag 29 februari:

Dit jaar hebben we een dag extra gekregen, namelijk maandag 29 februari. De gemeente Vorselaar heeft zich die dag ingezet om in alle voorzieningen van Vorselaar verloren of gewonnen brood te komen bakken.
Een tof initiatief dat onze bewoners zeker heeft gesmaakt!

Warme oproep uit vorige editie:

Vorige editie werd er aan jullie gevraagd om oud knutselmateriaal zeker niet weg te doen. Onze bewoners kunnen dit namelijk nog goed gebruiken.
Hier zijn zeer veel reacties op gekomen en dankzij jullie kunnen onze bewoners weer creatief aan de slag! Daarom een welgemeende dankjewel namens iedereen van de Troon!
Foto´s uit de oude doos

Uit de oude doos

Uit de oude doos

Uit de oude doos

Uit de oude doos
Mensen met een speciale hobby

Een speciale hobby wordt in de kijker gezet.
Deze editie: Bob Lenaerts vliegt met een paramotor

Bob Lenaerts werkt in de keuken van Clara Fey en komt af en toe het eten brengen in De Troon. Vorig jaar was er een reportage van hem op de televisie omdat hij met een bejaarde vrouw rondvloog in zijn paramotor. Christel Streumer wilde hier wel wat meer over weten en trok haar interviewersschoenen aan en had een gesprek met hem.

- Welke hobby beoefen je?
Ik vlieg met de paramotor. Dat is een vliegtuigje met een parapant. Er zit een motor vanachter dat je vooruit duwt. Ik geef gas en dan ga ik naar boven.

- Waar heb je dat geleerd?
Dat zal nu bijna 8 jaar geleden zijn. Ik kijk heel graag naar de vogels, hoe ze vliegen en landen. En vroeger toen ik klein was wilde ik altijd superman zijn. Maar een gewone opleiding voor piloot kost nogal veel geld. En na even zoeken ben ik bij paravliegen uitgekomen. Dit is eigenlijk het goedkoopste vliegmachientje ter wereld. Eerst ben ik een opleiding gaan volgen in Duffel. Daarna heb ik mijn theoretisch examen enkele keren moeten afleggen want ik was er niet van de eerste keer door. Dit was geen gemakkelijk examen. Daarna nog een praktisch examen en dan was ik erdoor. Nu mag ik met passagiers vliegen. In Duffel heb ik alles geleerd. Leren wat een vleugel is, ook het theoretische stuk, wat is lucht, wat zijn de verschillende wolken, aerodynamica. Dat moet je als piloot allemaal kennen.

- Hoe ben je op het idee gekomen om dat te doen?
Zoals ik hiervoor al zei, keek ik vroeger graag naar de vogels. Ik wilde graag superman zijn. Ik wou kunnen vliegen en ik had geen mogelijkheid. Dan ben ik op het internet gaan zoeken, google is my friend. Zo ben ik er op de makkelijkste manier terecht gekomen.

- Waar doet u dit?
Dat kan je overal doen in Belgi. Maar ik heb eigenlijk drie plaatsen waar ik opstijg. Ik heb een vliegveldje in Poederlee, in Vorselaar en in Brecht. Eigenlijk heb je enkel een wei nodig, zonder al te veel obstakels, huizen of bomen. Je moet een vrij groot veld hebben. Landen kunnen we ook doen waar we willen, maar dat wil niet zeggen dat het overal mag.

- Hoeveel personen kunnen er mee vliegen?
Er kan maar 1 persoon meevliegen. Zoals je op de foto ziet, zit ik dan vanachter en mijn passagier vooraan. Zo kan mijn passagier genieten van het uitzicht.

- Is het geen dure hobby?
In het begin moet je alles aankopen, apparaat, spullen enzv. Eens je dat hebt is het een relatief goedkope hobby. Je kan het een beetje vergelijken met het kopen van een auto: de auto zelf is duur, eens je de auto betaald hebt, is het relatief goedkoop om ermee rond te rijden.

- Hoeveel kost het om eens mee te vliegen?
Ik heb eigenlijk twee prijzen: als je gewoon wil meevliegen kost het 55 euro voor 30-45 minuten. Wanneer je wil dat ik alles opneem, kost het voor dezelfde tijd 75 euro. Dan krijg je achteraf een volledig gemonteerd filmpje.

- Ben je bang of ben je ooit bang geweest?
Eigenlijk heb ik hoogtevrees. Op een ladder moet je mij niet zetten, maar in de vlieger zit ik veilig in een kooi en dan ben ik eigenlijk niet vaak bang. In het begin had ik dit wel meer, maar nu heb ik meer ervaring. Alleen wanneer er opeens hevige wind opkomt, is het soms wel verschieten.

- Is er ooit een ongeluk gebeurd met je hobby?
Een ongeluk kan altijd gebeuren. Toen ik nog maar net aan het vliegen was, ben ik eens overkop gegaan. Dat was met mijn eerste toestel. Het opstijgen en landen is erg belangrijk bij het vliegen, hoe meer je dit doet, hoe meer ervaring je hebt en hoe beter het lukt. Toen ik wilde landen, begon het toestel opeens te haperen. Toen ben ik overkop gegaan. Goed dat ik veilig vast zat, in een kooi. Ikzelf had eigenlijk niets, maar er waren natuurlijk wel wat kosten aan het toestel. Ik heb ook een reserveparachute op mijn toestel, moest er iets gebeuren dat ik deze kan opendoen. Gelukkig komt dit niet al teveel voor. In Amerika is er ooit wel eens een grote vogel tegen het toestel gevlogen en die meneer is dan veilig kunnen landen met zijn reserveparachute . Maar zoiets komt heel zelden voor.

- Hoe hoog en snel gaat het?
De hoogte is eigenlijk ongelimiteerd, maar dat wil niet zeggen dat je overal zo hoog mag gaan als je wil. Wanneer je met de auto aan het rijden bent, moet je je ook aan de snelheid houden, terwijl je eigenlijk ook harder kan. Dat is met vliegen ook zo. In deze regio mogen we bv. maximum 1250 hoog gaan. Vliegtuigen weten dan ook dat ze niet lager dan 1250 meter mogen gaan. Bij snelheid mag ik in normale omstandigheden 50-55 km/h gaan, maar wanneer er veel wind is, varieert dit. Als ik wind op moet vliegen, vlieg ik soms erg traag, maar wind af heb ik ooit al 95 km/h gevlogen.

- Doe je het alleen of in clubverband?
Ik doe het niet in clubverband. Soms spreek ik wel eens af met enkele vrienden om samen een tochtje te maken. Dan spreken we af van waar tot waar we vliegen. Ik kan 5 uur aan een stuk vliegen, dat is tot de zee en terug. Dat is toch al wel een eindje. We mogen ook over heel de wereld vliegen.

Christel: "Dankjewel Bob voor dit gesprek!"

Christel en Bob


Wie nog meer wil weten over deze speciale hobby kan een kijkje nemen op de website www.samenvliegen.be

Oproep. Als je een speciale hobby hebt en je wil daar graag een interview over geven, onze bewoners komen graag bij je langs om er meer over te weten. Geef maar een seintje aan begeleiding van de Troon (doorgeven aan Jolien of Chantal).

Contactgegevens:
E-mail : detroon.leefgroep1@fracarita.org
Telefoon : 014/21.93.72Personeelsnieuws:

Iedere editie stellen we enkele personeelsleden en hun job in de Troon voor. Deze editie wordt groep 1 in de kijker gezet.

Binnen de Troon zijn er 2 leefgroepen: groep 1 en groep 2. Op die manier hebben we een duidelijk overzicht en krijgen onze bewoners de aandacht en zorg waar ze recht op hebben. In de loop der jaren zijn er jammer genoeg een aantal bewoners afgevallen, maar daarnaast zijn er ook weer bijgekomen. Dit geldt hetzelfde voor het personeel. Wie hoort nu bij wie en wie werkt nu waar?
Wie van de bewoners behoort er tot groep 1:

Groep 1 telt in totaal 10 bewoners:
1. Jeanne
2. Peggy
3. Liliane
4. Maria
5. Christel
6. Paola
7. Marc
8. Georgette
9. Rita
10. Wiske

Wie van het personeel werkt er in groep 1:
Binnen groep 1 werken er in totaal 9 personeelsleden:
An, Sofie, Wendy, Leen V., Chantal, Liesbet, Emmy, Robin, Jolien.

Contactgegevens:
Telefoon : 014/21.93.72
E-mail : detroon.leefgroep1@fracarita.orgBlik naar de toekomst

Ook benieuwd naar welke activiteiten er onze bewoners nog te wachten staan?
Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van komende grote activiteiten.

PANNENKOEKENNAMIDDAGWarme oproep:

De personeelsleden van de Troon zijn volop bezig met de adressenlijst te updaten. Sommige onder jullie ontvangen graag ´t Troontje, andere misschien ook niet. Omdat we dit toch belangrijk vinden mogen de mensen die ´t Troontje nog wel wensen te ontvangen dit laten weten via mail (detroon.leefgroep1@fracarita.org of telefonisch: 014/21.93.72).

Bedankt!
Mopje en raadsel:

Mopje van deze maand:

Jantje ging met zijn vader op de fiets naar de kerk.
Als hij daar is aangekomen zet hij zijn fiets tegen de muur van de kerk.
Jantje zegt ineens tegen zijn vader: "En wat als mijn fiets gestolen wordt?"

"Heum," denkt zijn vader, "vraag anders aan de Heilige Geest of hij erop wil letten!"
Ok! Jantje en zijn vader zijn in de kerk en moeten het gebed opzeggen.

Jantje begint: "In de naam van de Vader, de Zoon, Amen."
Jantje zijn vader vraagt: "Waar is de Heilige geest gebleven?"
Jantje antwoordt "Die is op mijn fiets aan het passen!"

Raadseltje van deze maand:

Mensen worden boos op dit ding als het hen wakker maakt,
maar als het hen niet wakker maakt worden ze ook boos.

Wat is het?

Antwoord in spiegelschrift: REKKEWWoordzoeker:

In onderstaande woordzoeker zitten 10 woorden verborgen die deze editie in het Troontje staan.
Kan jij ze vinden?
Veel succes!

Om deze woordzoeker af te printen klik je >>hier<<. Het bestand is in het PDF formaat.

woordzoeker

Zoek volgende woorden:
LENTE - KLEURBOEK - VAKANTIE - FIETS - WELNESS - RECEPTIE - PARAMOTOR - VOGEL - PANNENKOEK - WEKKER


WWW.DETROON.BE

 

Valid HTML 4.01 Transitional   Valide CSS!